Kompleksowy system przetwarzania karpi na nowoczesne produkty spożywcze i paszowe Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rybackiego (75%) oraz środków budżetu państwa (25%) w ramach Programu Operacyjnego Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013, oś priorytetowa 3 Środki służące wspólnemu interesowi, środek 3.5 Projekty pilotażowe Celem operacji jest poprawa stosowanych technologii w zakresie przetwórstwa ryb poprzez opracowanie uniwersalnego systemu technologicznego kompleksowego i bezodpadowego wykorzystywania i przetwarzania karpi z polskiej akwakultury na nowoczesne, rynkowe produkty spożywcze i paszowe. Opracowywany system będzie dogodny do powszechnego wdrażania i stosowania w gospodarstwach stawowej hodowli karpi oraz w zakładach produkcji żywności, dzięki czemu w znaczącym stopniu przyczyni się do stabilnego i zrównoważonego rozwoju tradycyjnej w Polsce stawowej hodowli karpi, a także do utrwalenia jej pozytywnej roli środowiskowej, przyrodniczej, społecznej i ekonomicznej oraz jako źródła zdrowej i bezpiecznej żywności. Na operację składają się cztery kierunki prac badawczo-rozwojowych, obejmujące kompleksowo całość przewidywanego zakresu przetwarzania i wykorzystywania karpi jako surowca do wytwarzania rynkowych produktów spożywczych, a odpadów do produkcji pasz:
|